RM 900 Gaji Minimum

April 30, 2012

Kaya sangat ke Malaysia ni sekarang ni?
Yang dinanti2 akan tiba malam ni..

Gaji Minimum bakal diumumkan oleh Dato' Najib Razak pada malam ni. Mama berharap pengumuman  ni bukan setakat retorik pemanis bicara sahaja. Kalau gaji mimimum diumumkan, diharap kuasa beli masyarakat juga akan meningkat, bukan sebaliknya.  Ini bermakna, pengumuman gaji minimum bukan diikuti oleh pengumuman kenaikan harga barang, terutamanya minyak dan barang2 keperluan lain.  Apa guna gaji naik tapi kuasa beli makin kurang. 
Adakah pengumuman gaji minimum ni betul-betul hadiah ikhlas ataupun gula2 menjelang PRU 13? Tak kisahlah nak pru ataupun tidak, namun tanggungjawab menyediakan kadar gaji yang kompetetif dengan keperluan dan perkembangan ekonomi semasa adalah tugas kerajaan yang diberikan mandat.  Tugas perlu dilaksanakan dengan sewajarnya agar jurang ekonomi pekerja bawahan ni tak le selebar mana berbanding tangga gaji yang diberi mandat. Insyaallah mandat tu hak kami untuk diberikan kepada sesiapa yang bertanggungjawab.
Berita terkini intipati pengumuman oleh Dato' Najib :
Malaysia akan melaksanakan gaji minimum pada kadar RM900 untuk tenaga kerja di Semenanjung manakala Sabah dan Sarawak pula RM800 sebulan.  kadar itu akan dilaksanakan dalam tempoh enam bulan sejak tarikh ia dikuatkuasakan. Gaji minimum ini meliputi semual sektor pekerja di negara ini kecuali tenaga kerja domestik seperti pembantu rumah. Ini bermakna, pekerja-pekerja di Semenanjung akan menikmati gaji minimum RM900 sebulan atau RM4.33 sejam manakala pekerja di Sabah dan Sarawak pula RM800 sebulan atau RM3.85 sejam.
Tahniah kepada pekerja di Malaysia. Sekurang-kurangnya gaji kita tak le lebih rendah daripada gaji pembantu rumah Indon yang demand sangat tu.  Mama dengar ada pekerja kilang di Shah Alam yang gajinya antara RM 450- 500 jer, patut ke? Lepas ni, pasti kebajikan para pekerja terbela, tq Tok Jib. 

Jom tunggu depan tv berapa gaji minimum ... dah diumumkan pon
Published with Blogger-droid v2.0.4

You Might Also Like

6 Comment

 1. Confirm sudaaa

  Btw
  Salam kenal
  I singgah n follow yer..

  ReplyDelete
 2. negara sekarang nak capai status negara maju..
  sebab tu dia nak semua penduduknya berpendapatan tinggi..^^

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah.. sekurang-kurangnya dapat menambah apa yang kurang..

  ReplyDelete
 4. tahniah pada yg dapat kenaikan gaji...
  ekceli - gaji minimum ni... sepatutnya dari awal lagi dah di buat....

  ReplyDelete
 5. Semua dapat menikmatinya... gaji orang kerja kerajaan dan swasta..

  ReplyDelete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

nuff

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels