Tambah Entry Blog Lebih Mudah dengan Google Photo

October 20, 2017

Tambah Entry Blog Lebih Mudah dengan Google Photo

Kenapa mama kata macam tu? Haa, baca entry mama ni baik2 ya..

1. Dulu-dulu kalau nak buat entry bergambar,
kita kena klik ikon gambar kat atas tuhh untuk upload gambar dari laptop.
Tapi malangnya gambar semua dalam hp!. 

2. Jangan risau, sekarang kita boleh ambil gambar guna hp
dan gambar2 tu ada dalam laptop kita!

3. Caranya, install Google Photo kat hp guna Play Store.
Dah tu pastikan emel google yang kita daftar Google Photo kat hp tu
sama dengan emel google kita daftar blog kat laptop kita.

4.Buka Google Photo kat hp dan tekanle backup yang gambar macam cloud..
taraa semua gambar kita dah ada dalam Google Photo yang kita boleh buka di laptop!

5. Time nak buat entry bergambar tu, klik je kat ikon gambar atas tuh n pilih
macam dalam gambar kat bawah ni


Pilih From Your Phone

Kemudian Add Selected gambar macam biasa

Faham ke... faham2 je le ye..
Mama pun try and error


You Might Also Like

8 Comment

  1. menarik, dulu rasa frust sangat tak boleh update blog guna h/p sebab ini lah.

    ReplyDelete
  2. Senang juga guna google photo ni. Ana dah biasa berblog guna hp so senang lah upload terus. Lgpun malas sgt nk buka laptop sebab ada "penyibuk" nanti nak guna juga. Hehe

    ReplyDelete
  3. tq.berguna info ni.mudah betol sekarang ni nak berblog kan...
    salam kenal juga :)

    ReplyDelete
  4. CCL pun guna cara yang sama macam kat atas

    ReplyDelete
  5. betul... x perlu send gambar dari camera hp ke emel atau transfer ke lptop... mudah sangat2 sayanggg google photo ketat2

    ReplyDelete
  6. menarik.
    aida nak kena try an error gak ni.
    sebab memang mencari sesuatu yg mudah utk upload gambo ke blog.

    ReplyDelete
  7. Mudah...cepat dan jimat masa...

    ReplyDelete
  8. tq for sharing.senang juga google photo ni ye.rabia simpan gambar dlm laptop.

    ReplyDelete

Komen mencerminkan diri kita. Segala komen yang ditulis diucapkan ribuan terima kasih. Jangan serik untuk menulis komen demi kebaikan bersama.

nuff

PING

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Popular Posts

Blog Archive

Labels